June 2024
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

skannade växter

Nu börjar skanningprojektet jag jobbar för här vid Naturhistoriska Riksmuseet närma sig sitt slut! Projektet har gått ut på att skanna alla afrikanska typark här vid enheten för fanerogambotanik som en del av African Plants Initiative (ett av tre projekt under Aluka). När jag först fick höra talas om projektet så uppskattades antalet föremål till 4900 och allt var databasat. Det enda jag skulle göra var i princip att montera ihop HerbScanern och sätta igång och skanna. Som tur var var det inte alls så. Herbariedatabasen som hade konstruerats utifrån helt andra behov uppfyllde inte Alukas krav, så jag fick sätta ihop en helt ny databas och antalet föremål som ska skannas och skickas iväg är nu uppe i över 7800! Av dessa är drygt 7000 typer, och vi har klarat av nästan 7000 föremål (ca 89%). Det återstår alltså drygt 800 registrerade föremål och en månad av tiden…

Det roliga med projektet har i alla fall varit allt som inte har gått smärtfritt; att en helt ny databas behövde byggas upp, att herbarierkan här vid museet egentligen är något för stora, att antalet föremål har varit så mycket fler än först beräknade. Nu hoppas jag att vi kan fortsätta med nästa fas, Latinamerika, där museet har mycket större samlingar än från Afrika, vilket kommer att kräva fler personer som jobbar med skannandet och databasandet, och bättre rutiner för att dels minska tiden per föremål, dels minska risken för att felaktigheter smyger sig in i databasen. Hur dessa två mål ska kunna förenas kommer att bli en spännande utmaning!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>