November 2023
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Hålor som inte är grottor

rör i markenOtroligt! DN har börjat kalla de hålorna medlemmar ur den numera vittkända ryska domedagssekten tänkte vänta ut jordens undergånd i för just det de är: hålor! Detta efter att länge ha skrivit grottor (tillsammans med till exempel Aftonbladet (medan Aftonbladet TV helt riktigt talar om en bunker och förstör lite av min indignation!), SvD, Metro, SVT och säkert flera). Men rekordet slår kanske Sveriges speleologförbunds ordförande som borde veta bättre än under att under en intervju i Magnusson i P1 (27 mars, ca tio min in i programmet) “för sakens skull” går med på att kalla hålorna för grottor! Hallå Thomaz, du missade just en jättechans att sprida upplysning om underjorden (om nu inte det är en motsägelse vill sägas…)! Däremot var fortifikationsverkets representant Karl-Martin Svärd noga med att kalla deras bergrum för just berganläggningar och inte grottor (och av exakt den rätta anledningen, att grottor är naturliga medan bunkrar, gruvor och berganläggningar är tillverkade). För övrigt kan tilläggas att Usama bin Ladin knappast gömmer sig i grottor, utan snarare i bunkrar! Även om ihopblandningen ledde till en omfattande bibliografi över grottor i Afghanistan…

OK, jag måste erkänna att också jag tycker att finns viktigare saker att ägna energi åt än att bli upprörd över att journalister och telegramförfattare inte hinner ägna mer tanke åt sina nyhetstexter än att de inte förstår vad de skriver om, eller att SSF:s ordförande väljer den lätta vägen, men ord och språkbruk är viktiga.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>