November 2023
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

American Caving Accidents 2006

American Caving Accidents 2006 kom häromdagen. Jag har bara hunnit bläddra igenom den som hastigast, men jag blev inte särskilt förvånad av att se att fallolyckorna dominerade stort. Att döma av de korta fallbeskrivningarna verkar det också som om de allra flesta (om inte alla?) olyckorna hade gått att undvikas. Två kategorier framträder rätt snart: olyckor på grund av okunskap (framför allt folk som ger sig ner i grottor utan rätt utrustning) och olyckor på grund av “slarv” (ofta erfarna grottare som av oklara anledningar brister i rutinerna). Det är från den sista kategorin vi kan lära oss den viktigaste lärdomen: att vem som helst av oss kan slarva, slarv som i kombination med bara lite otur kan leda till dödsolyckor.

stop med rep, originally uploaded by JohannesLundberg.

De två viktigaste verkygen för att förhindra slarvet är rätt utrusning (t.ex. skruvkarbiner för att fästa repbromsen till selen) och rätt rutiner (t.ex. att alltid kolla att skruvkarbinerna är åtskruvade, eller att repet är rätt trätt genom repbromsen). Egentligen är det faktiskt inte svårare än så. Om alla som besöker/utforskar grottor alltid hade rätt utrustning och rätt rutiner så skulle antalet olyckor helt säkert minska till en bråkdel av vad de är nu. Tyvärr är nyckelordet här det lilla “alltid”; många av oss har säkert en eller annan gång slarvat med både utrustning och rutiner, och nästan alltid går det bra. Problemet är bara den gången det inte går bra…

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>