SSF goes to Wales, påsken 2007

Johannes Lundberg

Wales; storslagen natur, vilda berg och en vacker kust, i kombination med gammal keltisk kultur. Av detta såg vi föga, hart när intet, vi nio som på olika vägar hade tagit oss till South Wales Caving Club Headquarters i Penwyllt i Swansea Valley påsken 2007. Däremot fick vi se desto mer av det sköna underjordiska Wales. På grund av en ovälkommen förkylning kom jag en dag senare än de andra, och missade därför den fösta turen som gick till Dan yr Ogof.

Dan yr Ogof

Dan yr Ogof är kanske mest känd för sin turistgrotta (numera med glasfiberdinosaurier!) och stråstalaktiter. Men jag missade alltså denna grotta, i stället fick jag höra de andra berätta om hur de hade simmat över underjordiska sjöar för att se ändlösa mängder meterlånga stråstalaktiter...

Ogof Ffynnon Ddu

OFD, eller Svarta källans grotta, ligger rakt under SWCC:s klubbhus och är en av de brittiska öarnas längsta och djupaste grottor med mer än 50 km karterade gångar och ett djup av lite drygt 300 meter. Vi gjorde flera besök i grottan, men hann självklart bara se en bråkdel av hela systemet. Den längsta turen i grottan var en genomgångstur där vi delade upp oss i två grupper där den ena gick medströms från OFD2 och den andra motströms från Cwmdwr Quarry Cave-ingången precis bakom klubbhuset. Jag följde med medströmsgruppen, som började med att försöka besöka ett låst område (The Columns) med flera droppstenspelare (bildade rätt nyligen, genom att rester från kalkbränning ovanför har läckt kalciumhydroxid som sedan reagerat med luftens koldioxid och fällts ut som kalciumkarbonat, kalcit, i grottan i form av pelare och skorpor), men då låset var bytt men inte nyckeln fick vi vackert vända vid gallergrinden. Istället tog vi oss ned till den aktiva, vattenförande delen och följde vattnet genom vackra, renspolade gångar, över pooler och nedför vattenfall, tills vi till slut kunde ta oss ut ur den lilla öppningen bakom klubbhuset. Några dagar senare fick några av oss en ny chans att ta sig till The Columns, den här gången med rätt nyckel, medan några andra av oss tog den lilla promenaden ner till den nedersta ingången och en rundtur i OFD1. Också här en fin blandning av fossila och vattenförande gångar.

Pwll Dwfn

Den mest vertikala grottan i området, 93 meter djupa och nästan 400 meter långa Pwll Dwfn, besöktes av några få av oss. I stort sett består grottan av en fem-sex schakt (det djupaste runt 30 meter) och slutar i en liten sjö. En av de lokala grottisarna gräver, med dykutrustning, i botten av sjön för att försöka ta sig vidare in i Dan Yr Ogof som ligger i närheten.

Porth yr Ogof

Jag hade ledigt från grottandet en av dagarna för att få besök av min dåvarande sambo som tillfälligt bodde i Cardiff och hennes värdfamilj, och vad passar inte bättre en grottfri dag än att besöka en grotta. Vi valde Porth yr Ogof i närheten av Ystradfellte, en av de tidigast kända grottorna som bland annat har besökts av självaste Michael Faraday ett par sekel sedan. Drygt två km lång men med den största grottöppningen i Wales är detta en av de mest välbesökta grottorna i Wales. Trots detta, eller snarare på grund av detta, är det också en av de farligaste grottorna som har tagit något tiotal liv under åren. Men håller man sig borta från den underjordiska floden med dess förrädiska underströmmar så är grottan rimligt säker också för en två-och-ett-halvt-årig Ffionn, förstås i sällskap med hennes föräldrar. Först var grottan otäck så Ffionn tog sin mor i handen och gick ut medan Cajsa, Alan och jag stannade kvar. Ute var det dock trist och tråkigt, och tanken på allt roligt och spännande vi som var kvar i grottan kunde råka ut för, blev Ffionn övermäktigt så hon och Carolyn kom snart tillbaka. Så nu finns det i Wales en liten flicka som ännu inte har varit på något större äventyr än grottbesöket med "My Hannes" ("It's not Your Hannes!!!" sa hon till Cajsa någon vecka efter besöket!), och som mest av allt önskar sig en Petzl Duo-pannlampa, men rosa. Och som kommer ihåg att jag lovade henne att komma tillbaka till nästa år för fler grotturer! Det var inte riktigt det jag hade tänkt mig, men jag blir nog tvungen att hålla löftet. Fast det gör jag så gärna.

Otter Hole

Den sista grottan vi besökte, och den enda vi besökte alla tillsammans, var den legendariska Otter Hole. Till denna den kanske rikligast dekorerade grotta på de brittiska öarna är det normalt lång kö för att få komma med på någon av de få turerna dit, och det var fler Walesiska grottisar vi träffade uppe vid SWCC:s klubbhus som ännu inte hade varit till Otter Hole. Den extremt regniga sommaren som följde den extremt torra våren då vi besökte Wales gjorde att vår tur var en av de få som gjordes i grottan under 2007, så vi var än mer privilegierade än vi då anade. Det är knappt att grottan ligger i Wales, där på brinken av floden Wye ett stenkast från England. Det är också detta läge, i flodbanken, som gör Otter Hole extra speciell: hela den trånga och extremt leriga drygt halvkilometerlånga ingångsserien vattenfylls under högvatten, och det går bara att komma in i grottan under lågvatten. Liksom att komma ut. Det betyder att en tur till Otter Hole liksom per automatik blir en tio-tolv timmar lång. Och ett av de mer bestående minnena av en tur till Otter Hole är en doft av dy och bräckt flodvatten. Men det är det värt, väl innanför ingångskrypet och efter att ha fått tvätta av sig den värsta leran, öppnade sig timslånga promenadgångar med mängder av femmeters stråstalaktiter, gigantiska stalagmiter ("Hall of 30" lär rymma Storbritanniens största stalagmiter), draperier och flowstones. På väg ut höll vi på att råka ut för en mindre styrelsekris då vår ordförande fastnade med benet i en av de trängre passagerna, dessutom med ytterligare en styrelsemedlem instängd bakom honom. Men vi lyckades baxa loss honom i god tid innan högvattnet återvände och vi behövde inte ta till någon av nödplanerna som hade involverat mycket smärta kring Thomaz vänsterknä.

Stort tack till David, Cecilia och Helena för en mycket välgenomförd och uppskattad resa! Stort tack också till South Wales Caving Club för gästfriheten, guidningarna (det fanns en särskild anmälningslista för hugade guider uppsatt bara för vår skull!), samvaron kring den sprakande brasan om kvällarna och allt te med mjölk som väntade oss efter grott-turerna, liksom till Royal Forest of Dean Caving Club för besöket i Otter Hole.

English summary

Eastern 2007, nine members of SSF visited Southern Wales. During our stay at the South Wales Caving Club's Headquarters at Penwyllt we made trips to Dan yr Ogof, Ogof Ffynnon Ddu 1 & 2, Pwll Dwfn, Porth yr Ogof, and Otter Hole. The trip was very appreciated, as was the nice and dry spring weather and the hospitality shown to us from SWCC and its members, as well as the Royal Forest of Dean Caving Club. Many thanks for taking such a good care of us! And many thanks also to David, Cecilia and Helena for arranging this wonderful trip.