"Man blir aldrig färdig med en grotta"

Johannes Lundberg

Den 6 februari, en lördag, var jag i Bodagrottorna för att leta reda på nya metrar nedanför Cl6c i Kringelsalen (se kartan i Grottan 2, 1981). Det syns inte på kartan, men Alf Sidán har varit inne i en gång som finns alldeles vid sidan om C16s och hittat ca fyra nya metrar, och han har sagt att det kanske kunde finnas fortsättning om man högg bort lite kanter därinne. Det var det vi skulle försöka oss på den här gången.

Alltså, vi kröp in i Kringelsalen från Stora Centralsalen och gick bort mot C16s. En bit nedanför och till vänster finns en spricka som går in i berget, och det var där in vi skulle. Tog bort stenen som blockerade hålet och sen var det bara att klämma sig ner ca 1,5 meter, andas ut, försöka komma in i den underliggande gången med benen före och på mage. Lyckades. Ålade på mage in i en liten kammare. Satte mig upp och tittade efter ev fortsättningar.

Till vänster, dvs åt väster, fanns en alltför smal gång som vidgade sig till något stort. Kunde inte ta mig vidare. Till höger, öster, också en alltför smal gång som även den vidgade sig, t o m mer än den västra. Var för mycket sten för att kunna huggas bort, men Bosse, far min, upptäckte att det lyste lite inne i västra gången. Kanske var det den ena karbidlampan vi hade lämnat i Kringelsalen som lyste genom någon spricka, och kanske det skulle gå att ta sig igenom den sprickan?

Anton, min lillebror, kröp ut och skulle se om det var karbidlampan. Det var det inte, MEN han såg den lampan som jag hade kvar inne lillkammaren, och det gick nog att ta sig vidare ln i helt nya gångar!

Fort ut och fram till det ställe som Anton hade hittat. Klättra upp 1,5 meter, krypa in i en pytteliten stenfylld håla, plocka sten, block, sten, block, sten o s v, bara ett par större stenar kvar, sen fritt fram! Lyfte dem åt sidan, och sen igenom.

En lite större kammare, åt norr och en bit upp öppnar sig några dagljushål, som det dock inte går att ta sig ut genom. Åt höger, söderut, ett ca tre meter djupt och ganska brett schakt, ser ut att vara stor fortsättning nordväst — följer man schaktet med blicken österut så ser man att det smalnar av, men längst bort kan man också se kammaren vid Cl6s.

Ligger en massa småsten vid kanten av schaktet som kan ramla ner, och även några större block. Välter ner dessa. Brakar och luktar kantstött sten. Sen kommer Anton in till mig. Bosse kommer lite senare, men jag går ner för schaktet. Åt norr öppnar sig en liten kammare som man kan sitta i, men sedan är det stopp. Taket sänker sig och gången blir helt lerfylld, tyvärr.

Sen kommer Anton ner och till sist även Bosse. Han har hittat något som kan vara fortsättning, men han ger upp. Kryper dit och tittar in. Ja, det var lite trångt där och dessutom är nog stenarna som ligger i vägen alltför stora, åtminstone en halv kubikmeter. För övrigt är det nog för trångt, tyvärr.

Innan vi går tillbaka skisserar jag upp de nya partierna, som kanske mäter en sex meter, kanske något mer. Efter det gör vi inte så mycket mera. Nästa gång kanske vi tar och karterar det nya och letar efter det som syntes åt öster från kammarn under C16s.

Jag tar med skisserna jag ritade och som jag senare sände via telefonledningen till en större dator i Stockholm, en sträcka på 35 mil! Vet inte hur många grottkartor som tidigare har blivit skickade så här i Sverige förr, men de kan inte vara sååå många.

------I   I------X------
---I  I   I            I                    UIS-graden är 1.
   I  ----             I      övre våningen 
   I-------............I

       I----------I
       I          I
       I          I                                        I?????
 -------          --'''''''''''''---------:-------------:--I?????
 I? -                        /------------:  lill-      :--------
 I?I I-----------------------             I  kammar'n   I
 I?I                                      I  under C16s I
                                          I             I
           undre våningen                 ----    -------
                                              I   I
           I-----------I                      I   I
              ca. 1 m                         I   I
                                              I   I
  -----I                                      I   I
  ---I I = gång                               I   I
     / /                            -----------   ---------
                                          KRINGELSALEN
  -------: =gång, för trång
  -------:  fortsättning
                                    --..........---- = schakt ned

                                    --''''''''''---- = schakt upp


Lite förklaring till kartan: de två våningarna skall sammanfogas
vid schakten (....................)
             ('''''''''''''''''''') om ni förstår vad jag menar.

Den här ovanstående artikeln är tidigare "publicerad" i CompuText’s möte "Underjordiska håligheter — Erf-utb" den 6 februari klockan 18:10 som text 82175 (se f ö följande artikel här nedan).

Tidigare publicerad i Grottan 23(1): 20-21 (1988).