June 2024
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Besök från Göteborg

Idag fick API-projektet besök av Agneta Granberg, vice ordförande för Göteborgs Botaniska Trädgård och moderat kommunalråd i Göteborg, och Mari Källersjö, forskningschef här vid NRM och tillträdande chef för botaniska trädgården. Mari var intresserad av att visa ett internationellt projekt vars målsättning är att tillgängliggöra stora mängder viktig data, och vad passar inte bättre då än African Plants Initiative?! Den (för)enkla(de) beskrivningen är att projektet går ut på att skanna pressade växter från Afrika och lägga ut bilderna på internet. I själva verket är projektet så mycket mer. Bortsett från att det involverar ett 50-tal institutioner över hela världen (och än fler om man inkluderar API:s fortsättning LAPI, Latin American Plants Initiative) och producerar högupplösta bilder och kvalitetskontrollerad metadata som görs tillgängliga över internet (men på prenumerationsbasis, av samma modell och anda som JSTOR som också initierades av Mellon Foundation), så gör den typmaterial lätt åtkomligt för forskare över hela världen, inte minst i de områden där växterna faktiskt växer (men där typsamlingar ofta saknas, liksom resurser för att resa till herbarierna där de finns). Just typmaterialet (kompletterat med en del andra viktiga samlingar som också omfattas av API) är av fundamental vikt för all forskning och utredning där det är av betydelse att veta exakt vilka organismer man arbetar med. Till sådana områden hör farmaceutisk forskning och utveckling, agrikultur, naturskydd, utvecklings- och biståndsprojekt, genomprojekt och självklart taxonomisk och systematisk grundforskning och utbildning. Det är också en viktig signal att en taxonomisk grund är nödvändig, och att de naturvärden som finns i Afrika är av globalt värde. Det är också glädjande att delta i ett så stort projekt som så enhetligt har strävat mot samma mål, och inte helt förvånande så är det också ett av de största och mest lyckade bioinformatikprojekten hittills, med mer än 300 000 föremål tillgängliga via API:s hemsida idag (och många fler på väg), en enorm insats med tanke på att API initierades så sent som år 2003. Jag hoppas vi lyckades förmedla i alla fall en del av detta till Agneta!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>